Slovenské elektrárne zvýšili podiel biomasy v Elektrárni Vojany

24.04.2013 Celý región

Vojany (TASR) - Zavŕšením druhej etapy projektu spoluspaľovania biomasy a spustením obnoveného piateho bloku sa v Tepelnej elektrárni Vojany výrazne zvýšil podiel obnoviteľných zdrojov na výrobe elektriny.
V elektrárni v okrese Michalovce to na piatom bloku predstavuje úroveň 20 %. Informovala o tom dnes a. s. Slovenské elektrárne (SE).
"Elektráreň tak ušetrí ovzdušie o 91.000 ton škodlivých plynov CO2 ročne a ročná produkcia čistej dodanej elektriny stúpne trojnásobne," uviedla hovorkyňa SE Jana Burdová. Zároveň sa tak vytvárajú možnosti pre rozvoj regionálnych dodávateľov - pestovateľov drevín.
Spoluspaľovanie biomasy vo Vojanoch začali SE pripravovať v roku 2007. Po úspešných skúšobných testoch spustili v júli 2009 komerčné spoluspaľovanie biomasy na šiestom bloku na úrovni 4 %. Podiel spaľovanej biomasy na tomto bloku postupne stúpol na 5 % paliva, čo predstavuje spotrebu 80 ton biomasy na deň. Koncom roku 2012 bola úspešne zavŕšená druhá etapa projektu a obnovený piaty blok elektrárne, ktorý spoluspaľuje biomasu v podiele 20 % tepelného príkonu, čo znamená 400 ton biomasy denne.
"Spoločnosť zvažuje ako ďalší potenciálny míľnik postupné zvyšovanie podielu spoluspaľovanej biomasy na šiestom bloku elektrárne, a to až na 20 % z celkového množstva spotrebovaného paliva," informovala Burdová.
Do úpravy a výstavby nových technologických zariadení na spaľovanie biomasy v elektrárni Vojany investovali SE 1,9 milióna eur. Vysoko efektívne spoluspaľovanie drevnej štiepky prispieva k rýchlejšiemu a ekonomicky priaznivejšiemu naplneniu environmentálnych cieľov. Tepelná elektráreň Vojany tak podľa SE prispieva k ďalšiemu posilňovaniu výroby čistej elektriny v jej závodoch, ktoré dnes vyrábajú 89 % elektriny bez produkcie CO2.
Projekt je potenciálom vyššej zamestnanosti v regióne Vojan. Zhruba 400-480 ton biomasy, ktorú v súčasnosti elektráreň denne spotrebuje, dodáva osem dodávateľov, z toho šesť miestnych, a to z domácich zdrojov, ako aj z dovozu z Maďarska a Ukrajiny.
"Elektráreň Vojany ďalším zvyšovaním objemu spaľovanej biomasy tak vytvára impulz pre rozvoj pestovania rýchlorastúcich drevín v regióne východného Slovenska. Pri využití prístupných dvoch až tritisíc hektárov pôdy v 50-kilometrovom okruhu Vojan môžu regionálni pestovatelia dopestovať v trojročnom cykle približne 150.000 ton štiepky," uviedla hovorkyňa SE.
Inštalovaný výkon Elektrárne Vojany predstavuje 880 MW, v súčasnosti poskytovaný disponibilný výkon je 440MW. V roku 2012 výroba dosiahla 670 GWh, z toho čistá dodávka elektriny z biomasy vyrobenej v elektrárni 26.137 MWh. V roku 2013 sa očakáva produkcia vo výške 70.000 MWh.
Spoločnosť SE, člen skupiny Enel, je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. 
 

Vyberte región